Suudi Arabistan, Türk gıda ürünlerine olan talebini artırdı. Ege İhracatçı Birlikleri tarafından düzenlenen "Suudi Arabistan Gıda Ticaret Heyeti" etkinliğine Türkiye'den 18 firma katılırken, Suudi Arabistan'dan 44 ithalatçı firma, Türk gıda ürünlerini ithal etmek amacıyla ikili iş görüşmelerine iştirak etti.
Heyet başkanı ve Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Muhammet Öztürk, Riyad'da Türk gıda ihracatçısı firmalar ile Suudi ithalatçı firmalar arasında toplamda 280 ikili iş görüşmesi gerçekleştirildiğini belirtti. Türk firmalarının her birinin en az 12 iş görüşmesi yaptığını ifade eden Öztürk, bu etkinliğin başarılı geçtiğini ve katılımcı firmaların Suudi Arabistan'da ve hedef pazarlarda yeni ticaret heyeti organizasyonları talep ettiklerini vurguladı.
Öztürk, iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin olumlu seyrinin karşılıklı ticareti desteklediğini belirterek, Suudi Arabistan'ın 35 milyonluk nüfusunun alım gücünün yüksek olduğunu ve yıllık 20 milyon turist ağırladığını kaydetti. Aynı zamanda, Suudi Arabistan'ın yıllık 27 milyar dolar gıda ithalatı yaptığını ve Türkiye'nin gıda ihracatının 2024 yılında yüzde 23'lük artışla 374 milyon dolardan 461 milyon dolara yükseleceğini belirtti. 2025 yılının ilk çeyreğinde Suudi Arabistan'a gıda ihracatının yüzde 13'lük artışla 129 milyon dolardan 146 milyon dolara çıkacağı öngörülüyor. Türkiye'nin gıda ihracatçıları olarak Suudi Arabistan'a daha fazla ihracat yapma potansiyeline sahip olduğunu ifade eden Öztürk, hedeflerinin bu yıl 500 milyon doları aşmak ve önümüzdeki 5 yıl içinde gıda ihracatını 1 milyar doların üzerine çıkarmak olduğunu belirtti.
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Suudi Arabistan'ın Türk gıda ihracatçıları açısından her zaman öncelikli pazarlardan biri olduğunu vurguladı. Uçak, Türkiye'nin Suudi Arabistan'a gıda ihracatının artması için Suriye üzerinden karayolunun açılması gerektiğine dikkat çekti. Bu yolu açmanın mesafeyi kısaltacağını, zaman kaybını önleyeceğini ve gıda ürünlerinin daha hızlı ulaşmasını sağlayacağını dile getirdi. Uçak, bu konuyu Türkiye'nin Suudi Arabistan Büyükelçisi Emrullah İşler ile görüşmelerinde dile getirdiklerini ve destek sözü aldıklarını ifade etti.
Suudi Arabistan Gıda Ticaret Heyeti'ne katılan 18 Türk firması, heyetin ilk günü 44 ithalatçısıyla iş görüşmeleri yaptı. İkinci gününde ise Carrefour Satınalma ve Pazarlama Başkan Yardımcısı Florent Gomez ile bir araya geldiler. Türk heyeti, Carrefour'un satın alım birim yöneticileriyle ve Al Othaim, Lulu marketleri ile Green Life firmasıyla da ikili görüşmeler gerçekleştirdi.
Heyete katılan firmalar, Suudi Arabistan pazarında gerçekleştirdikleri görüşmelerin verimli geçtiğini belirtti. Boztoprak Firması İhracat Müdürü Murat Can Seymen, birçok üst düzey ithalatçı firma ve marketle görüşme yapıldığını ifade etti. Keskinoğlu İhracat Müdürü İlker Dinçer, Ege İhracatçı Birlikleri'nin organizasyonuyla verimli bir iş seyahati geçirdiklerini ifade etti. A.Turna Gıda'dan Kerem Turna, 12 ithalatçı firma ile görüşmeler yaptıklarını ve bu organizasyon için Ege İhracatçı Birlikleri'ne teşekkür ettiklerini belirtti.
Mateks Satış Müdürü Pınar Onurca, Carrefour, Lulu ve diğer marketlerle yapılan ikili görüşmelerin oldukça verimli geçtiğini ifade etti. Kristal Zeytinyağları'ndan Ezgi Tanrıkulu, görüşmelerin başarılı olduğunu, güzel eşleştirmeler yapıldığını söyledi. Teknik Tarım'dan Ümit Bilal Parlak, organizasyonun beklediğinden çok daha iyi geçtiğini belirtti. Damla Yağ firması temsilcisi Fevzi Tuncelli ise, Suudi Arabistan’a zeytinyağı ihracatını artırmak için bu heyete katıldıklarını ve sağlanan ortamdan memnun kaldıklarını ifade etti.