Antalya Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde oluşturulan Boğaçayı Bilim Kurulu, Boğaçayı'nın güncel durumu ve geleceği üzerine bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda, Boğaçayı'nın ekosisteminin korunmasına yönelik alınacak tedbirlerin arttırılması kararı alındı. Bilim Kurulu, doğal şartlarına yeniden dönmeye başlayan Boğaçayı'nın ekosistemini koruma çalışmalarını hızlandırmayı hedefliyor.
2019 yılından bu yana faaliyet gösteren bilim kurulu, Boğaçayı'ndaki değişimleri ve sorunları yakından takip ediyor. Toplantıya, Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Başdanışmanı Dr. Cem Oğuz ve Başkan Danışmanı Çevre Yüksek Mühendisi Lokman Atasoy başkanlık etti. Akademisyenler, ilgili meslek odaları ve kurum temsilcileriyle bir araya gelen kurul, Boğaçayı'nda yapılan saha incelemeleri sonrasında ekosistem koruma tedbirlerini ele aldı. Toplantı, Büyükşehir Belediyesi Deniz ve Kıyı Yönetimi Şube Müdürlüğü binasında gerçekleştirildi.
Bilim kurulunun kararları doğrultusunda, Boğaçayı'nda kıyı erozyonu ve taşkın riskini önleyici çalışmalar hızlandırılacak. Boğaçayı'nın batimetri ölçümleri sonucunda değişen topografik yapısına uygun olarak sucul bitki temizliği gerçekleştirilecek. Yaz aylarında su debisinin düşmesi nedeniyle sucul bitkilerin kontrolsüz büyümesini önlemek için Boğaçayı'nın denizle bağlantı noktası kapatılacak. Yaz sezonunda uygulanacak vektörle mücadele ise sucul ekosistemin sürdürülebilirliği gözetilerek yapılacak. Ayrıca yeni canlı türlerinin incelenmesi konusu da toplantıda gündeme geldi.
Büyükşehir Belediyesi Başkan Başdanışmanı Dr. Cem Oğuz, Boğaçayı'ndaki sıkıntıları ve değişimleri yakından izlediklerini belirterek, “Bilim kurulumuzla kısa, orta ve uzun vadeli çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Her geçen gün katılım artıyor. Bilimsel yöntemlerin ışığı altında Boğaçayı havzası için bir araya geliyoruz.” dedi. Oğuz, yaz sezonunda sucul bitkileri temizleme çalışmalarının sürdürülmesi gerektiğinin altını çizdi.
Boğaçayı'nın taban derinliğinin alüvyon taşınımı sonucu zamanla 2,5 metreden 80 santimetreye kadar düştüğünü belirten Oğuz, kıyı erozyonunun en önemli sorun olduğunu vurguladı. “Denizle buluşamayan kum ve çakıllar, Konyaaltı sahilimizde gerilemeye neden oluyor” diyen Oğuz, sahilin doğal yollarla beslenmesi için sabır gerektiğini ifade etti.
Akdeniz Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma Uygulama Merkezi Şube Müdürü Doç. Dr. Ethem Karadirek, Boğaçayı ekosisteminin kendine gelebilmesi için belirli bir süre gerektirdiğinin altını çizdi. Karadirek, “Boğaçayı projesi yapıldıktan sonra ortaya çıkan lagünlerde sediman birikimi var. Taşkın debisi geldiğinde buradaki kesit alanı bunun taşımak için yeterli değil. Oluşan sazlıklar ekosistemin bir parçası ve karbon, azot ve fosfor tutarak yosun miktarında azalma sağlıyor” şeklinde konuştu. Ayrıca, karasinek ve sivrisineklerle ilgili biyolojik mücadelenin de toplantıda ele alınarak halk sağlığının korunmasına yönelik kararlar alınacağı belirtildi.