Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitim Kursları'nın (KO-MEK) ilçe sergilerine katılarak kursiyerlerle bir araya gelmeye devam ediyor. İzmit ilçe sergisinin açılışında konuşan Başkan Büyükakın, "KO-MEK'te her bir hikâyenin ortak temasının mutluluk ve üretkenlik olduğunu" belirtti.
EL EMEĞİ GÖZ NURU ÜRÜNLER TAM NOT ALDI
KO-MEK, "Orta Asya'dan Anadolu'ya ortak mirasım" temasıyla ilçe sergilerini düzenlemeye devam ediyor. Bu çerçevede Kocaeli Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen İzmit ilçe sergisi, kursiyerlerin bir yıl boyunca ürettiği el emeği göz nuru ürünlerin sergilendiği bir etkinlik oldu. Açılışta Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, siyasi parti ve sivil toplum örgütleri temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği sergide sergilenen el emeği ürünler, ziyaretçilerden tam not aldı.
TÜRK DÜNYASI ÖĞRENCİLERİ GÖSTERİ SUNDU
Etkinlik, KO-MEK müzik grubunun seslendirdiği eserlerle renkli görüntülere sahne oldu. Açılışta Kocaeli’nde eğitim gören Türk dünyası ülkelerine mensup öğrenciler, kendi kültürel gösterilerini sundu. Kursiyerlerin büyük bir özveriyle hazırladığı el işi ürünlerinin sergilendiği etkinlikte, izleyicilere unutulmaz anlar yaşatıldı.
"KO-MEK BANA YENİ BİR HAYAT KURMA FIRSATI VERDİ"
Programda konuşan kursiyer Nergis Baştürk, 20 yıl önce yüksek lisans eğitimi için Türkiye'ye geldiğinde KO-MEK ile tanıştığını anlattı. Başkurt, "Kazakistan, tüm Türk soyunun anası sayılır. Türkiye'ye geldiğimde bu kültürel bağı hemen hissettim. KO-MEK kurslarını ilk duyduğumda, bir belediyenin yüzlerce alanda ücretsiz eğitim vermesi beni çok şaşırttı. Hobi olarak başladığım kurslar sayesinde iş sahibi oldum ve ürettiklerimi satarak gelir elde ediyorum" dedi.
"BİR MİLLETİN KÜLTÜRÜ YOKSA VARLIĞI TEHLİKEDEDİR"
Başkan Doç. Dr. Tahir Büyükakın, KO-MEK'in sadece bir kurs değil, hayatın kendisi olduğunu ifade ederek, "Burada her bir hikâyenin ortak teması mutluluk ve üretkenliktir. Bir milletin kültürü yoksa o millet yok olmaya mahkûmdur. Kültürümüze sahip çıkmalıyız" dedi. Ayrıca, bazı grupların kendi kültürlerini hor görmesi ve başka kültürleri yüceltmesinin, kültürel yozlaşmaya sebep olabileceği konusunda uyarılarda bulundu.
"ZULME SESSİZ KALIRSAK SIRA BİZE GELİR"
Başkan Büyükakın, her fırsatta Filistin'de yaşanan soykırıma değinerek, KO-MEK'in sosyal sorumluluk projelerine Filistin meselesine de katkı sağlaması gerektiğini söyledi. "Filistin meselesine dünya kör sağır kalıyor ve orada adeta katliam yaşanıyor. Bu zulmü içimizde hissetmemiz gerekiyor. Zulme sessiz kalmak, bir gün sıra sizin başınıza geleceğini bilmektir" şeklinde uyarılarda bulundu.
"KO-MEK AYNI ZAMANDA BİR TERAPİ MERKEZİ"
Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk ise, KO-MEK'in eğitimin ötesinde bir işlev gördüğünü belirterek, "Binlerce kişiye eğitim verip meslek sahibi yapmak kolay değil. KO-MEK, yeteneklerin keşfedildiği ve özgüvenin geliştirildiği bir ortam sunuyor. Bu katkılarıyla adeta bir terapi merkezi işlevi görüyor" dedi.
KO-MEK BOHÇASI NİŞANLI KURSİYERE VERİLDİ
Konușmaların ardından KO-MEK bohçası nişanlı bir kursiyere hediye edildi ve protokol üyeleri açılış kurdelesini kesti. Sonrasında protokol, sergi alanını gezerek el emeği göz nuru ürünleri inceledi. Başkan Büyükakın, sergideki ürünleri tek tek inceleyerek, oldukça beğendiğini ifade etti.