22 Mayıs 2025 Perşembe

"Sağlıklı Yaşam İçin Egzersizin Önemi ve İpuçları"

Dolaşım, solunum, sinir, sindirim, iskelet ve kas gibi pek çok sisteme iyi gelen fiziksel aktivite, sağlıklı yaşamın vazgeçilmez bir parçası

Dolaşım, solunum, sinir, sindirim, iskelet ve kas sistemleri gibi birçok sistemi olumlu yönde etkileyen fiziksel aktivite, sağlıklı yaşamın vazgeçilmez bir parçasıdır. Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi’nden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Semih Akı, hareketsizliğin getirdiği sağlık sorunlarından korunmanın düzenli egzersizle mümkün olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Akı, “Spor, her yaşta sürdürülmesi gereken bir alışkanlıktır. Buradaki önemli nokta; kişinin yaşına, cinsiyetine, sağlık durumuna ve beklentilerine uygun bir spor dalı ya da egzersiz planı seçilmesidir.” dedi. Örneğin, küçük yaştaki çocuklar paylaşma alışkanlığının oturması için basketbol veya voleybol gibi takım sporlarına yönlendirilebilirken, gençlere yüzme veya tenis gibi performans geliştirici türlerin önerilmesi gerektiği vurgulandı.

Sporun önemine dikkat çekilirken, bilinçsizce yapılan her fiziksel aktivitenin çeşitli sakatlanmalara yol açabileceği de unutulmamalıdır. Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi’nden Prof. Dr. Semih Akı, sportif faaliyetlerin uygun yapılmadığı takdirde vücuda zarar verebileceğini belirtti. Prof. Dr. Akı, “İdeal yoğunluk, süre ve sıklıkta yapılmayan fiziksel aktiviteler, cerrahi operasyonlara neden olabilecek sakatlanmalara bile yol açabilir. Antrenman sonrası çalıştırılan bölgelerde ağrı olması doğaldır. Ancak bu şikayetler 24 saatten fazla sürer ve ağrıya ekimoz, şişlik, uyuşma veya hassasiyet eklendiğinde bir sağlık merkezine başvurmakta fayda vardır.” şeklinde uyarıda bulundu.

Isınma ve soğuma bölümleri atlanmamalıdır. Prof. Dr. Semih Akı, spor ve egzersiz programının iyi bir uzman tarafından önerildiği şekilde yapılması gerektiğini vurguladı. “Egzersiz öncesi ısınma, sonrasında ise soğuma hareketleri ihmal edilmemelidir. Kullanılacak spor aletlerinin vücuttaki hangi bölgeleri ve kas gruplarını çalıştıracağı bilinmelidir.” diyen Prof. Dr. Akı, kas gruplarına yönelik egzersiz programlarıyla solunum ya da dolaşım sistemlerine yönelik egzersiz programlarının birbirinden oldukça farklı yöntem ve aktivitelere sahip olduğunu belirtti.

Yürüyüş, yüzme veya bisiklete binme gibi egzersizlerin haftada 4-5 gün, günde 30-60 dakika orta yoğunlukta yapılmasının sağlıklı ve formda kalmak için ideal olduğunu ifade eden Prof. Dr. Akı, spor yaparken dikkat edilmesi gereken hususların önemini vurguladı. Sporun, bireylerin sadece fiziksel sağlıkları değil, aynı zamanda psikolojik sağlıkları üzerinde de olumlu etkiler yarattığı bilinmektedir. Bu nedenle, sporun bir yaşam tarzı haline getirilmesi, ruh ve beden sağlığının korunmasında kritik bir rol oynamaktadır.

Sonuç olarak, sporun yaşam kalitesini artıran önemli bir faktör olduğu ve bu aktivitenin bilinçli bir şekilde yapılması gerektiği profesyonel uzman görüşleriyle desteklenmektedir. Bu noktada bireylerin, yaşlarına ve sağlık durumlarına uygun aktiviteleri tercih etmeleri ve uzman önerilerine dikkat etmeleri büyük önem taşımaktadır.

ÖNCEKİ HABER

"İzmir'in Dijital İkizi Projesi Başlıyor!"

SONRAKİ HABER

"Güvenli Uydu Yarışması, Gençleri Bekliyor!"