Konak Belediye Başkanı Nilüfer Tunçak Mutlu, Kemeraltı'nda düzenlenen Ahmet Tuncay Karagözlü anısına gerçekleştirilen "Geçmişten Geleceğe 3. Kemeraltı Çalıştayı"nda bölgenin tarihi mirası ve sosyal dokusunu koruma çalışmalarından bahsetti. Başkan Mutlu, "Hep birlikte sesimizi, sözümüzü büyüterek; dünyanın en kıymetli kültürel varlıklarından birini daha yaşanır kılmak için mücadele edeceğiz. Kemeraltı'nda artık konuşma değil, iş yapma vakti" ifadelerini kullandı.
Ahmet Tuncay Karagözlü, İzmir'in simgesi olan Kemeraltı'nda kültürel mirasının korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla düzenlenen çalıştaya katıldı. Arya Kamal Uluslararası Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilen çalıştayda konuşan Başkan Mutlu, Konak Belediyesi’nin UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan bölgede yaptığı çalışmaları katılımcılarla paylaştı. Çalıştayda, "Kemeraltı'nın Tarihi Kalbi" adlı sergi de gezildi. Zengin bir program sunan çalıştay, 21 Mayıs tarihine kadar devam edecek ve elde edilen bulgular ile öneriler bir sonuç bildirgesinde toplanarak ilgili kurumlarla paylaşılacak.
Mutlu: "İzmir’in bu kente adadığı"
Bu yıl, şehir plancıları odası İzmir şubesinin kurucularından biri olan Ahmet Tuncay Karagözlü anısına düzenlenen çalıştaya katılan Başkan Mutlu, onunla olan ilişkisini anlatarak, "Ahmet Tuncay Karagözlü'nü çok eskiden tanıyorum. Biz Mimarlar Odası'nda çalışırken, onun şehir plancıları odası İzmir şubesini nasıl kurduğuna tanıklık ettim. İlk molozlar dökülüp otoyol yapılmaya çalışıldığında biz bir avuç insan Kordon’da direniyorduk. Gerçekten İzmir'in bu kent için, bu kentin toprağı, kuşağı, doğası için adamış biriydi. Güzel arkadaşımı bir kez daha saygıyla anıyorum" dedi.
Daha yaşanılır kılmak için mücadele edeceğiz
Kemeraltı’nın tarihi, sokağı ve kültürel mirasına sahip çıkmak için kararlılıkla çalıştıklarını belirten Başkan Mutlu, "Abacızade Hanı’nda kapalı duran bir yerimiz vardı. Göreve gelir gelmez orayı hemen açtık ve ilk Mutluluk Kahvemizi hayata geçirdik. 3-5 yaş arasındaki çocuklara ücretsiz okul öncesi eğitim veren Ayla Şkmen ile birlikte Çocuklar Oyun Evimizi hizmete açtık. Kemeraltı’na gelip gezmek isteyen ama çocuğu olan anneler, çocuklarını saatlik de buralarda bırakabiliyor." dedi. Ayrıca, Kemeraltı’nda sıklıkla yaşanan elektrik kontağı yangınlarına karşı elektrik mühendisleri odası ile işbirliği protokolü imzaladıklarını ve Kemeraltı'nın hijyenik ve estetik hale gelmesi için gıda mühendisleri odası ile de birliktelik yaptıklarını vurguladı.
Dünya Miras Listesi'ne almak görevimiz olmalıdır
3. Kemeraltı çalıştayında söz alan Sözde Osman Gazi Oktay, başta Konak Galeria ve Kordon'dan otoyol geçişinin engellenmesi gibi birçok mücadelede Karagözlü'nün çabalarına dikkat çekti. Kemeraltı’nın yüzyıllar boyunca ticaret merkezi olduğunu vurgulayan Oktay, "Bölge, turizm açısından cazibe merkezi haline getirilmesiyle daha da güç kazanacaktır. Bu da bakanlık ve belediyelerin buraya gereken önemi vermesiyle mümkündür. Kemeraltı ve çevresini, UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi'ne almak görevimiz olmalıdır." şeklinde konuştu.
Başkanımızın mimar olması umut veriyor
Kemeraltı tarihi hakkında katılımcılara bilgi veren Restoratör Mimar ve Sanat Tarihçisi Prof. Dr. Eser GüLTEKIN, "Dünyanın en eski çarşılarından birinde Kemeraltı Araştırmaları Merkezi kurmalıyız. Tüm İzmir'liler ellerindeki bilgi, belge ve dokümanları paylaşmalılar. Yapılacak restorasyonlarda yapıların bozulmamasını sağlamalıyız. Başkanımızın mimar olması bizlere umut veriyor. Güzel şeyler olacak diye umutla bakıyoruz" açıklamasında bulundu.
Esnaf gözüyle katkı sağlayacağız
Çalıştayın paydaşı olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade eden Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, "Alanının sahiplerinden biriyiz. Bu çalıştay bizim için çok değerli. Esnaf gözüyle biz de katkı sağlayacağız. Burada en doğru olan şey, sürece bir yerden başlamamız lazım" dedi.