22 Mayıs 2025 Perşembe

"Platon'un Felsefesi: Yeni Bir Okuma Denemesi"

VakıfBank Kültür Yayınları (VBKY), metinsel, filolojik, tarihsel bir değerlendirmeyle yetinmeyerek Platon’dan günümüze gelene dek felsefe, bilim, sanat, antropoloji, iktisat, sosyoloji gibi kültür ve düşüncenin çeşitli alanlarından girişimlerle birlikte onun düşüncesini okumaya girişiyor

VakfBank Kültür Yayınları (VBKY) tarafından yayımlanan, Oğuz Halakoğlu'nun kaleme aldığı Politeia Şerhi, Platon'un eserinin derinlemesine bir analizi olarak öne çıkıyor. Bu eser, metinsel, filolojik ve tarihsel bir değerlendirme ile sınırlı kalmayarak, felsefe, bilim, sanat, antropoloji, iktisat ve sosyoloji gibi çeşitli alanlardan girişimlerle Platon'un felsefesine yeni bir bakış açısı sunuyor. Eser, Platon'un "Devlet" olarak bilinen Politeia diyaloğuna dair özgün yorumlar ve dipnotlar içeriyor.

VBKY, felsefe kitapları serisine Politeia Şerhi ile devam ederken, Platon'un düşüncesinin Batı kültürü ve düşünce tarihi açısından kritik bir yere sahip olduğunu vurguluyor. Halakoğlu, bu hassas görevi yerine getirirken yalnızca klasik metin analizi ile yetinmemiş; aynı zamanda Platon'un düşüncelerine farklı disiplinlerden bakış açıları ile yeni yorumlar katıyor. Eser, yaklaşık 2400 yıl önce yazılmış bir diyalog üzerine derinlemesine bir sorgulama yaparak, günümüzdeki anlamını araştırıyor.

Kitapta, Halakoğlu'nun Platon'un metnini çözümleme çabası, Aristoteles, Kant, Hegel, Marx, Heidegger, Adorno gibi filozofların düşünceleri ile zenginleşiyor. Ayrıca, bilim dünyasından Einstein, Bohr, Heisenberg, Gödel gibi isimler ve sanat tarihinden Dürer, Cézanne, Mondrian, Picasso, Duchamp, edebiyattan ise Blake, Baudelaire, Rimbaud, Tanpınar, Nazım Hikmet, Oktay Rifat gibi birçok önemli isim de düşünsel diyaloğa dahil ediliyor. Yazar, mimesis kavramı ekseninde düşünce tarihini yeniden okumayı hedefliyor.

Halakoğlu, Platon'a dair eksik ya da yetersiz yorumlardan hareketle, filozofun metinlerine dönüş yapmayı ve yeni bir okuma biçimi önermeyi amaçlıyor. Politeia Şerhi, felsefe, Platon, toplum, kültür, bilim ve düşünce tarihiyle ilgilenen herkes için önemli ve benzersiz bir kaynak niteliğindedir.

Kitaptan bir alıntıda ise şu ifadeler yer alıyor:

“Mimste mimesis tam da burada; sözde edilmeye çalışılan ‘sınır’ bağlamında, öğrenme arzumuzun bizi getirdiği zihnimizin sınırlalarında farkına varabileceğimiz ‘bakka’ bir açılımı işaret edebilir. Bu açılım, bilgi ve erdemin ayrılmazlığında söz konusu, Politeia diyaloğunun da asıl değindiği ‘hakikat’ ve ‘bir tarihselme’ imkânından başka bir şey değildir. Platon'un Sokrates'i bilgeliği, temel alan philosophia ile açtığı tarihsel sahne bu açıdan oldukça önemli ve belirleyicidir; zira evren hakkındaki bilgimizin bizi tanımlayan rolünde insan oluşumuzu belirlediğini ortaya koyan ilk büyük sistem düşüncesidir.”

Yazar Oğuz Halakoğlu 1964 yılında Trabzon’da doğdu. 1983 yılında TED Ankara Koleji’nden mezun olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü'nde eğitimine devam etti. 1986 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Resim Bölümü'ne girdi ve 1993 yılında buradan yüksek lisans diploması aldı. Yazar, 1999 yılında Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Yüksek Lisans Programını tamamladı ve 2003 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Sanatta Yeterlik derecesini aldı. Kendi alanında birçok sergi açtı ve ulusal ve uluslararası birçok dergide makaleleri kabul edildi.

Yayınevi: VBKY

Kategori: Felsefe

Kitap Adı: Politeia Şerhi Mimesis Ekseninde Bir İnceleme

Proje ve Kitap Editörü: Halid Metin Yolcu

Son Okuma: Merve Nur Yaman

Kapak Görseli: Bengisu Halakoğlu

Sayfa Sayısı: 584

ÖNCEKİ HABER

"Öğrenciler Keçiören'de Tarihi Keşfetti"

SONRAKİ HABER

Anneler Günü'nde En Çok Tercih Edilen Hediyeler!