Mersin Yenişehir Belediyesi, 2019 yılından bu yana yürütmekte olduğu Erken Çocukluk Gelişimi Projesi Yenişehir Modeli kapsamında, 0-6 yaş arasındaki çocukların gelişim değerlendirme taramalarını mahallelere taşıdı. İlk olarak Kuzeykent ve Karahacılı mahallelerinde gerçekleştirilen taramalar, en son Emirler Mahallesi’nde klinik psikologlar tarafından devam ettirildi.
Yenişehir Belediyesi, 2019 yılında Türkiye'de bir ilke imza atarak başlattığı bu projeyle 6 yaş gelişim değerlendirme taramalarını uygularken, çocuklardaki olası gelişimsel bozuklukların zamanında tespit edilmesine önemli katkılar sağlıyor. Proje kapsamındaki taramalar, muhtarlarla iş birliği yapılarak daha fazla çocuğa ulaşmayı hedefliyor. Uzman ekipler, mahallelerde 0-6 yaş arasındaki çocukların gelişimlerini değerlendiriyor ve aileleri çocuklarına yönelik ev kazalarını önlemeye yönelik bilgilendiriyor.
Yenişehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen bu erken çocukluk eğitim modeli, diğer belediyelere de örnek teşkil ediyor. Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, çocukların sağlıklı bireyler olarak yetişmesi için erken çocukluk dönemine yapılan yatırımların hayati öneme sahip olduğunu belirterek, “Her çocuğun sağlıklı gelişim hakkı vardır. Biz, Yenişehir’de bu hakkı korumak için çalışıyoruz. Akademide başladığımız bu süreci şimdi mahalle mahalle gezerek daha çok çocuğa ulaştırmayı hedefliyoruz. Amacımız, tüm çocukların gelişimsel risklerinin zamanında tespit edilmesi ve gerekli desteğin sağlanmasıdır.” şeklinde konuştu.
Erken Çocukluk Gelişimi Projesi Yenişehir Modeli çerçevesinde uygulanan 0-6 Yaş Gelişim Değerlendirme Uygulaması’na bugüne kadar 3.797 çocuk katıldı. Bu çocuklardan 2.411'inin normal gelişim gösterdiği, 83’ünün yaşıtlarına göre ileri gelişim gösterdiği tespit edilerek aileleri bilgilendirildi. Ayrıca, 1.303 çocuğunda çeşitli gelişimsel problemler saptandı. Uygulama sonuçlarına göre 46 çocuk hafif düzey otizm, 29 çocuk orta düzey otizm ve 6 çocuk yüksek düzey otizm riskiyle uzman doktora yönlendirildi. Bu çocukların tamamına otizm teşhisi konuldu, tedavi sürecine başlanarak 27 çocuğun iyileşme gösterdiği bildirildi.
Dil konuşma becerilerinde akranlarına göre gerilik gösteren 501 çocuktan 195’inin becerilerinin kendi yaş grubuyla uyumlu seviyeye geldiği, 306 çocuğun ise takip sürecinin dil konuşma terapisti tarafından sürdürüldüğü ifade edildi. Motor becerilerinde gecikme tespit edilen 269 çocuk uzman doktora yönlendirildi ve tedaviyle kaba motor becerilerinde gelişim sağlandı. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite belirtileri gösteren 120 çocuktan 14’ü gelişme kaydederken, diğerlerinin tedavi süreci ise devam ediyor. Ayrıca, davranış problemleri gözlemlenen 88 çocuktan 72’sinde gerekli eğitimlerle bu problemler ortadan kaldırıldı.