Uzun süreli yüksek seviye kan şekeri, sinir hücrelerine büyük zarar verir. Bu durum, genellikle ayaklarda başlayan sinir hasarına yol açarak zamanla yaralar meydana getirebilir. Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi'nden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Rıza Aytaç Çetinkaya, tedavisinde geç kalındığında enfeksiyonlara hatta ampütasyona sürükleyebilen diyabetik ayak tehlikesinin düzenli kontrol, doğru bakım ve beslenme ile çoğunlukla önlenebileceğini vurguladı. Çetinkaya, "Diyabetik ayaktan korunmanın ilk adımı kan şekerinin yükselmesini önlemektir. Bunun için de sağlıklı ve dengeli beslenme önem kazanır. Lif oranı yüksek, rafine şeker ve işlenmiş gıdalardan arındırılmış bir beslenme planı hem kan şekeri dalgalanmalarını önler hem de damar ve sinir sağlığını koruyarak ayak sağlığını destekler," dedi.
Diyabet hastalarının beslenme alışkanlıklarında dikkat etmeleri gereken önemli noktaları paylaşan Doç. Dr. Rıza Aytaç Çetinkaya, özellikle kan şekerinin kontrol altına alınmasının diyabetik ayak yaralarının tedavisinde kritik bir faktör olduğunu ifade etti. Yüksek kan şekeri, vücudun iyileşme süreçlerini olumsuz etkileyerek yaraların enfekte olmasına yol açabilir. Doğru beslenmenin kan şekerini dengelemeye yardımcı olduğunu belirten Çetinkaya, yavaş sindirilen karbonhidratlar olan tam tahıllar ve baklagillerin rolüne dikkat çekti.
Baklagiller kan şekerini dengeliyor
Diyabetik ayak yaralarının tedavisinde, kan şekerinin kontrol altında tutulması büyük önem taşımaktadır. Yüksek kan şekeri, vücudun iyileşme süreçlerini olumsuz etkileyebilir. Doğru beslenme ile bu denge sağlanabilir. Çetinkaya, tam tahıllar ve baklagillerin yavaş sindirilen karbonhidratlar olarak kan şekerinin dengede kalmasına yardımcı olduğunu vurguladı.
Yüksek protein yara iyileşme sürecini hızlandırıyor
Yaraların iyileşmesi için vücudun yeterli miktarda proteine ihtiyaç duyduğunu belirten Çetinkaya, proteinlerin hücre ve doku onarımındaki rolünün önemini açıkladı. Yüksek kaliteli protein kaynakları arasında tavuk, hindi, balık, yumurta, baklagiller ve az yağlı süt ürünleri öne çıkıyor. Bu besinler, vücudun yara iyileşme sürecini desteklemede kritik bir öneme sahip.
Sağlıklı yağlar enflamasyonu azaltıyor
Somon, ceviz ve chia tohumu gibi omega-3 yağ asidi açısından zengin gıdalar, vücutta enflamasyonu azaltarak yaraların daha hızlı iyileşmesini destekliyor. Bu tür sağlıklı yağlar, vücudun genel sağlığına katkıda bulunurken, yara iyileşmeleri üzerinde de olumlu etkiler yaratıyor.
C ve E vitamini bağışıklık sistemini güçlendiriyor
C vitamini ve E vitamini, bağışıklık sistemini güçlendiren ve yara iyileşmesini hızlandıran önemli antioksidan maddelerdir. Portakal, kivi, biber ve brokoli gibi gıdalar, C vitamini bakımından zengin olup cilt onarımını ve kolajen üretimini desteklerken, fındık, yeşil yapraklı sebzeler ve ay çekirdeği gibi E vitamini kaynakları ise doku iyileşmesini teşvik eder ve oksidatif stresi azaltır.
Magnezyum enerji üretimini artırıyor
Minerallerin de yara iyileşmesinde önemli bir rol oynadığını ifade eden Çetinkaya, özellikle çinko ve magnezyumun vücudun hücresel onarım süreçlerine yardımcı olduğunu belirtti. Çinko; et, deniz ürünleri, kabak çekirdeği ve fasulye gibi gıdalarda bulunurken, magnezyum koyu yeşil yapraklı sebzeler, fındık ve tam tahıllarda bolca yer alıyor.
Rafine gıdalar kan şekerini hızlı yükseltiyor
Şekerli ve rafine gıdaların kan şekerini hızlı bir şekilde yükselttiğini belirten Çetinkaya, bu durumun diyabetik ayak yaralarının iyileşmesine engel olduğunu vurguladı. Yüksek şekerli besinlerden uzak durarak kan şekerinin kontrol altında tutulmasının önemine dikkat çekti.